Voor veel mensen voelt het ondanks alle wetenschappelijke bewijzen een beetje als magie : je neemt een pilletje zonder werkzame stof, maar doordat je erop vertrouwt, wordt je er toch beter van...Dat noemt men het placebo-effect.
Gezondheidspsycholoog Andrea Evers doet er baanbrekend onderzoek naar.
Haar doel : betere behandelingen bekomen met minder medicijnen.
Ze pleit er ook voor om de eeuwige splitsing tussen psychologie en geneeskunde teniet te doen.
Er zijn experimenten gedaan waarbij het medicijngebruik van patiënten werd aangepast.
Artsen schreven eerst een hoge dosis medicijnen voor, vervolgens lieten ze die even weg en gaven daarna een lagere dosis volgens een schema, zodat het conditioneringseffect zo min mogelijk uitdoofde.
Die experimenten zijn gedaan met nierziektes, depressie en psoriasis. Die wijzen er allemaal op dat je bij conditionering met minder medicijnen toekomt.
Hoe kun je het placebo-effect optimaal benutten?
Het is van essentieel belang te weten dat naast het placebo-effect het tegenovergestelde bestaat, nml. het nocebo-effect. Dat houdt in dat als je negatieve verwachtingen hebt van een medicijn, het ook minder goed werkt.
Uit onderzoek blijkt vooral dat je niet zozeer het placebo-effect moet benutten, als wel het nocebo-effect moet vermijden. Het kan allerlei processen in gang zetten die onze afweer negatief beïnvloeden.
( Dat geldt trouwens voor alle facetten in ons leven : wanneer je doelen wil bereiken, van welke aard ook, leer dan het proces ernaartoe te ondersteunen met positieve gedachten en scenario's!!! )
De negatieve gedachten kun je mensen afleren, bijvoorbeeld met psychotherapie.
Huisartsen hebben té veel te maken met patiënten met aanhoudende klachten waarvan ze niet weten wat ze er mee aan moeten. Er is gewoon veel vraag naar een interdiciplinaire aanpak. Het huidige gezondheidssysteem werkt niet meer.
- Login om te reageren