MANNEN en hun lichaam anno 2020

Door Liliane Wiliquet op

Koen Dedoncker, coördinator van MenEngageVlaanderen, stelt stereotiepe ideeën over mannelijkheid aan de kaak : "Zo hebben ze tegenwoordig meer oog voor mannenlichamen dan vroeger en zetten gespierde mannen hen aan om zélf ook meer spieren te gaan kweken!

Tijdens onze workshops in scholen blijkt ook steeds dat alle jongens al ontelbare keren de opmerking "verman je!" hebben gekregen. En dat ze ontzettend veel namen hebben voor jongens die een beetje afwijken : pussy, sissy, janet... De stereotypes waaraan de man moet voldoen, zijn nog zoveel strikter dan voor vrouwen."

 

Stephan van Duin schreef een boek waarin hij een oproep doet om een eigen versie van je mannelijkheid te vinden, door "karakter" te tonen (het boek draagt dan ook als titel "de karakterman") : "Heel veel mannen laten zich leiden door stereotiepe mannelijkheid en daardoor laten ze zich tegenhouden wanneer ze hun gezondheid en hun leven willen optimaliseren. Iedere man denkt dat hij meer om zijn gezondheid geeft dan andere mannen. Stiekem geven ze er dus allemaal om, maar tegenover hun vrienden houden ze zich groot, en KOMEN ZE NIET IN ACTIE ALS HET NIET GOED MET HEN GAAT! Eigenlijk nemen ze mekaar in de maling en zorgen ervoor dat lichamelijke en psychische kwalen niet besproken worden.

Bijgevolg wordt het nog steeds als zwak gezien wanneer je als man water drinkt op café, een keer een salade bestelt in plaats van een grote pizza met veel vlees en kaas, een zitplasser bent of vroeg naar huis gaat omdat je slaap belangrijk vindt.

Ik begin in te zien, aldus van Duin, dat we het misschien toch eens tegen elkaar moeten zeggen als het wat minder goed gaat, en dat we mekaar moeten vertellen hoe belangrijk onze vriendschap is. Kwetsbaarheid tonen zorgt nu eenmaal voor meer diepgang in onze relaties.

 

Niet voor niets lijden mannen vaker dan vrouwen aan ziektes, leven ze minder lang en plegen ze vaker zelfmoord.Dat het not done is voor een man om hulp te zoeken, kan zo funest zijn.

Tenslotte worstelen mannen met precies dezelfde angsten als vrouwen, alleen moeten zij dat nog leren uitspreken.

Het komt erop neer van de hele krampachtige vorm van stereotiepe mannelijkheid los te laten, want dat levert veel vrijheid op. En dat werkt in twee richtingen : als een vrouw een man met spieren wil, dan moet ze beseffen dat die kerel al die tijd dat hij in de fitness doorbrengt niet aan haar kan besteden.