Mindfulness is in! Natuurlijk wordt er te pas en te onpas gebruik van gemaakt, zowel in de wereld van coaching als in de literatuur.
Onlangs werd er in Panorama op Canvas een reportage uitgezonden over de business rond mindfulness.
Groot was mijn verbazing wanneer ik mezelf en mijn praktijk herkende. Ik werd undercover gefilmd door professor Filip Raes van de KUL.
Hij stelde zich voor als een cliënt met een acute depressie. Hij vroeg naar mijn mening over mindfulness als mogelijke behandeling. Ik raadde het af in zijn toestand. Pas in een later stadium zou mindfulness wel zinvol kunnen zijn.
Weken nadien vond ik een briefje in mijn brievenbus waarin hij me bedankte voor mijn correcte manier van werken.
Ik beschouw mindfulness als een zeer doeltreffende methode in de behandeling van stress, angst, burnout en depressie. Alleen is het uiterst belangrijk om na te gaan op welk moment en voor wie het kan toegepast worden. De cliënt moet er klaar voor zijn, en in staat om het zich eigen te maken.
Al sloot mijn reactie aan bij de visie van de professor, toch voelde ik me in mijn blootje gezet.
Zo ongevraagd in een programma verschijnen doet iets met een mens! Mijn gelaat en stem waren lichtjes onherkenbaar gemaakt, doch veel te weinig om anoniem te blijven.
Meerdere mensen herkenden mij en gingen er van uit dat ik mijn toestemming had gegeven.
Uit een wetenschappelijke verhandeling aan de universiteit van Gent blijkt het onduidelijk te zijn onder welke voorwaarden undercoverjournalistiek precies is toegelaten.
- Login om te reageren