Het geheim van een LEVENSLANGE liefde

Door Liliane Wiliquet op

Volgens Dirk De Wachter is de liefde vooral een mysterie dat we nooit gaan oplossen, en dat vindt hij maar goed ook. Dat de liefde onoplosbaar is, is van een te koesteren rechtvaardigheid. Het is één van de laatste terreinen van het menselijk bestaan waarin geen inherente ongelijkheid bestaat! Zelfs rijke mensen mislukken in de liefde. Sterker nog : uit tal van statistische gegevens blijkt dat grote rijkdom net slecht is voor de liefde. Dé oplossing bestaat niet volgens hem. Het is altijd opnieuw proberen, en in het duister tasten. Het heeft heel vaak met chance te maken en dat is een moeilijk begrip in de westerse wereld : we willen alles berekenen en sturen, maar met de liefde lukt dat niet. 

 

Natuurlijk zijn er verschuivingen en het klopt dat moeilijkheden in relaties nu sneller tot breuken leiden. De huwelijken vroeger met het buurmeisje  waren echter ook niet altijd zaligmakend. Het is niet omdat mensen samenbleven, dat het allemaal koek en ei was. Vandaag zijn mensen minder bezig met de primaire behoeftes zoals een goede job en een mooi inkomen, de verwachtingen liggen nu eerder in de psychologische, emotionele en seksuele sfeer. Het is dus wel complexer geworden. Seksueel aantrekkelijk voor iemand zijn en dat blijven, is veel gladder ijs dan een job kunnen houden!

 

Dan is er ook nog de cultuur van de "meerdere liefdes" of de polyamorie. Voor sommigen kan dat een oplossing betekenen om hun basisrelatie makkelijker in stand te houden maar de ervaring in de praktijk leert ons toch dat het hier over uitzonderingen blijkt te gaan. Het gevoel van "uniek zijn voor elkaar", of de gedachte "hij of zij kan onmogelijk vervangen worden", blijkt toch voor veel mensen één van de belangrijkste fundamenten van de liefde te zijn. Natuurlijk is het absurd om te denken dat er maar één dekseltje is dat op ons potje past want we zijn met zovelen! Toch blijken die dekseltjes niet in overvloed te vinden te zijn...

 

Conclusie van De Wachter : wanneer je toevallig in een gelukkige relatie zit, zwijg er dan alsjeblief over. Maak er geen prestatie van, sla jezelf niet op de borst, maak er andere mensen niet ongelukkig door. Koester uw geluk, en let vooral op want morgen kan het ook bij u gedaan zijn.