Vlot door de QUARANTAINE fietsen

Door Liliane Wiliquet op

In het algemeen wordt er licht over de mentale impact van de huidige quarantaine gegaan. Nochtans weet men nu al dat het aantal depressies, alcohoholverslavingen, scheidingen en stressgerelateerde gevolgen te wijten aan de lockdown, aanzienlijk groot zijn. Men schat dat 10 procent van de mensen met burn-out blijvend arbeidsongeschikt zijn, tot jaren na de quarantaine.

 

Toch is het van belang om deze fase in ons leven te beschouwen als een goede voorbereiding op een volgende lockdown. We hebben nu eenmaal te aanvaarden dat dit type virussen in de wereld leeft en ons in de toekomst dus nog zal besmetten. Dit is een nieuwe realiteit maar we hoeven er niet bang voor te zijn. De grootste barrière om ons aan te passen is de schuld bij anderen leggen. Hoe sneller we ons erbij neerleggen, hoe vlotter we onze manier van leven en van werken kunnen heruitvinden. Zodoende zullen we als burger veel beter voorbereid zijn, en ook de overheid.

 

Waar kan je rekening mee houden?

Structuur in je dag brengen, gezond eten, bewegen en genoeg slapen. Je 's morgens aankleden, de keuken op orde houden, water drinken... Het allerbelangrijkste in die structuur is dat je genoeg herstelmomenten inbouwt, dat je dingen doet waar je energie van krijgt : wandelen, schilderen, knutselen, een boek lezen... Onder sommige dingen kun je niet onderuit, maar probeer de vervelende dingen tot 10 procent van je werktijd te beperken. Doe zoveel mogelijk dingen waar je ogen van gaan blinken, want dat zijn de momenten waarop je lichaam recupereert. Kies voor jezelf, niet op een egoïstische manier, maar vanuit zelfzorg.