Verliefd en Opgelicht

Door Liliane Wiliquet op

 

Hij werd betrapt door zijn zoon

 

In mijn praktijk doen de gevallen zich meer en meer voor van mensen die opgelicht worden via profielen op datingsites en sociale media.

Zo was er laatst een aantrekkelijke sjoviale man, tandarts van beroep en gehuwd met een dame die eveneens een tandartsenpraktijk had.

Ze hadden vier kinderen en hij ervaarde zijn huwelijksleven niet altijd als makkelijk, druk ook wel, maar doorgaans kon hij als een tevreden man terugblikken op wat ze samen als koppel gepresteerd hadden.

 

Plots veranderde zijn hele leven door die ene onbekende die in zijn leven was binnengestapt en zich als een prinses aan zijn voeten gooide. Hij voelde zich opnieuw op en top man, de energie en levensvreugde borrelden op, en alles draaide rond het verlangen en het regelen om haar zo snel mogelijk in levende lijve te ontmoeten.

 

Dagdagelijks werd er gechat en gsmst, alleen werden de ontmoetingen op de lange baan geschoven en zij had altijd wél een reden om het uit te stellen... de complexiteit werd alleen maar groter en op den duur begon ze ook geld af te troggelen.

 

De man was verblind, geraakte volledig vast te zitten in zijn fantasiewereld en werd verteerd door het verlangen om de vrouw in levende lijve te ontmoeten... tot zijn eigen zoon hem betrapte en hem smeekte om met de waanzin te stoppen. 

 

De pandemie vermeerdert het aantal slachtoffers

Door de toenemende eenzaamheid en het verlangen naar intimiteit in de coronapandemie trapten nooit eerder zoveel mensen in de val.

Sommigen schreven honderdenduizenden euro's over naar mensen die ze nooit ontmoet hadden.

De profielen op sociale media zijn vaak aantrekkelijk en te mooi om waar te zijn.

Het gaat bijna altijd om bendes die vanuit West-Afrika opereren.

De daders sturen eerst een lief berichtje, en als het slachtoffer toehapt, overladen ze hem of haar met complimenten. Als het vertrouwen groeit vragen ze de eerste keer om geld.

Zodra ze dat in handen hebben, weten ze dat ze hun slachtoffer kunnen uitmelken!

 

 

Emotionele logica

 

Dit is niet vanuit de ratio te verklaren!

Wel vanuit een emotionele logica. Het gaat om mensen die een enorme behoefte hebben aan nabijheid, aan graag gezien worden. Daar maken de oplichters misbruik van. Ze maken het slachtoffer blind voor rationele argumenten.

Bovendien heeft corona ons geleerd hoe essentieel het is om met anderen verbonden te zijn!

 

Schaamte en verlies aan eigenwaarde

 

Veel slachtoffers schamen zich achteraf enorm en verliezen compleet hun zelfwaarde.

Wat vaak erger is dan het financiële verlies!

Ze hadden nood aan intimiteit maar werden koud gepakt door een oplichter.

 

Wanneer je je hierin herkent neem dan contact op met een ervaren Therapeut, praat erover en breek uit je issolement.