Eenzaamheid kan dodelijk zijn

Door Liliane Wiliquet op

Na een recent onderzoek bij vijftigplussers, aan de universiteit van Chicago, ontdekten wetenschappers dat eenzame mensen twee keer sneller stierven dan de minst eenzame.

Eerdere studies hadden al een link gelegd tussen eenzaamheid en andere gezondheidsproblemen.

Dat bleek te gaan van een hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem tot een vergroot risico op depressie, hartaanvallen en beroertes.

John Cacioppo, een psycholoog aan de universiteit van Chicago, stelt dat de pijn van eenzaamheid gelijkaardig is aan fysieke pijn. Hij waaschuwt dan ook voor een "zilveren tsunami", nu de babyboomers stilaan de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

 

Ieder mens draagt een verantwoordelijkheid ivm het verloop van zijn eigen leven, en dat geldt ook voor zijn oude dag.

Natuurlijk zijn er zaken die we niet te kiezen hebben en die we misschien liever anders wilden, maar daarnaast beschikken we over heel wat keuzemogelijkheden.

Zo kunnen we nadenken over hoe we ons kunnen wapenen tegen depressie en vroegtijdig overlijden.

Gezien de vernietigende effecten van eenzaamheid en isolement moeten we twee keer nadenken wanneer we ons pensioen naderen voor we ons volledig uit het actieve leven terugtrekken.

Contacten blijven onderhouden is belangrijk en dat kunnen we in eigen handen nemen.

 

Maar ook naar jongeren toe wordt het tijd dat we eenzaamheid beginnen te beschouwen als een ernstige bedreiging voor een gelukkig en gezond leven!

Gelukkig is tegenwoordig de drempel een heel pak verlaagd om daarbij hulp in te roepen om zowel individueel te groeien, als in de zoektocht naar een geschikte patner!