ADEMEN als beste medicijn!

Door Liliane Wiliquet op

Omdat we er niet over hoeven na te denken hebben we vaak te weinig aandacht voor zo'n belangrijke lichaamsfunctie. Pas wanneer we problemen ondervinden, beseffen we hoe kostbaar onze ademhaling is.

 

Longen zijn gevoelloos, wat goed is, omdat we dan niet voelen hoe het middenrif er vootdurend aan trekt.

Het nadeel is dat we ook niet voelen wanneer er iets mis is.

Opmerkelijk genoeg is de voornaamste impuls om te ademen niet onze behoefte aan zuurstof, maar de drang van ons lichaam om het te veel aan koolstofdioxide in ons bloed af te voeren.

 

Onze ademhaling verbeteren doen we door onder andere te sporten (zwemmen is daarvoor één van de beste trainingen).Maar ook yoga is een goeie manier om meer uit onze ademhaling te halen. Sommige ademoefeningen zijn rustgevend. Andere helpen dan weer om je gefocust te voelen, of om jezelf op te peppen.

Ook het gezamenlijk zingen van mantra's is heilzaam, maar in een koor zingen heeft net hetzelfde effect.

Eén van mijn favorieten die ik graag in de praktijk toepas is mindfullness : aandachtsmeditatie, waarbij je je op je ademhaling concentreert is één van de simpelste en efficiëntste vormen van meditatie, waarbij je ademhaling vertraagt en je stressniveau daalt.

 

Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat langer uitademen dan inademen een kalmerend effect heeft.

Dat heeft te maken met de twee delen waaruit het zenuwstelsel bestaat : het ene stelsel zet ons aan tot actie, het andere brengt het lichaam tot rust. Inademen is verbonden aan het eerste stelsel, uitademen aan het tweede. Als we dat laatste zenuwstelsel stimuleren met onze rustige ademhaling helpt het ons kalmeren, maar het kan ook angstgevoelens verminderen, chronische stress of pijn verlichten, of helpen bij slaapbroblemen.

 

Tot slot : VAN ALLE VITALE LICHAAMSFUNCTIES IS DE ADEMHALING DE ENIGE DIE WE ZELF KUNNEN BEINVLOEDEN, ZODAT WE ONS BETER VOELEN. Dat het kan op zo'n eenvoudige manier, is eigenlijk onvoorstelbaar. Adem is LEVEN. De planten, de oceanen, mensen en dieren...Alles is via lucht met elkaar verbonden.....................