Lééf idioot!

Door Liliane Wiliquet op

 

 

Volgens Damiaan Denys zie je in de huidige westerse samenleving twee perfecte angstaanjagers : terroristen en virussen. Mensen ervaren angst als ze voelen dat ze geen controle hebben over een situatie, als er iets volkomen onverwachts kan gebeuren. Een virus zie je niet, hoor je niet en ruik je niet. Je weet zelfs niet of je besmet bent, en iedereen kan het doorgeven : een klant naast jou in de winkel of je mama bij een knuffel. Ook een terrorist is ongrijpbaar. Om het even wie kan zich om het even wanneer opblazen of mensen met een mes aanvallen. Er zit ook geen logica in wie het slachtoffer wordt : het is totaal willekeurig.

 

Daarom lokken terroristen en virussen overdreven reacties uit in onze samenleving. Nederland heeft 10jaar geleden 37miljoen vaccins aangeschaft voor de Mexicaanse griep, die wereldwijd niet eens half zo dodelijk was als een gewone seizoensgriep. De bestrijding van dat virus heeft de wereld 40 miljard dollar gekost. Dat was totaal buiden proportie. Ook nu, in de aanloop naar de lockdown, leek het alsof we in een oorlog zaten. Regeringsleiders namen die woorden letterlijk in de mond.

 

Onze behoefte aan controle is veel groter geworden, waardoor we ook heel veilige dingen als gevaarlijk beschouwen. Dat is typisch westers. We cultiveren de angst ook, omdat die doet verkopen... Stel dat ik je winterbanden wil verkopen. Ik kan je van alle argumenten aanhalen, maar wat het best zal werken is de mededeling dat er elk jaar vijfduizend mensen sterven door een ongeluk omdat de auto slechte banden had. Verkopers maken ons eerst bang, en daarna verkopen ze de psychologische reactie : controle.

 

Uiteraard kunnen we tegenwoordig wél veel dingen controleren, maar daardoor zijn we er ook verslaafd aan geraakt en zijn we zelfs bereid om onze privacy op te geven. Want angst, veiligheid en technologie gaan hand in hand.Het coronavirus brengt eigenlijk de boodschap van "Lééf idioot! Doe iets met je leven!" We moeten erkennen dat ons bestaan op aarde tijdelijk is. Vroeger hadden mensen daar minder moeite mee. Ze leefden minder lang en de wereld was gevaarlijker door ziekten, honger en oorlogen. De dood was aanweziger dan nu. Als je leeft in de wetenschap dat je morgen kan sterven, wordt je leven veel waardevoller.

 

Samengevat : leren sterk worden door de ongemakken van het leven te aanvaarden en niet vootdurend het geluk na te jagen, is een vaardigheid en dat valt dus te leren. We zijn zo omringd door gemak dat we niet meer kunnen omgaan met tekortkomingen en frustraties...