Als kind leren we al vlug dat liefde niet altijd onvoorwaardelijk is. Dus worden we kleine acteurtjes en spelen we allerlei rolletjes om te overleven en een goed gevoel over onszelf te hebben.
Wanneer we er voor kiezen om te evolueren in onze relaties is het van belang om onze eigen rolpatronen onder de loupe te nemen.
Hier volgen enkele voorbeelden :
Het brave kind dat gelooft : "Als ik braaf ben, ben ik het waard om liefde te ontvangen." In een latere romantische relatie word je dan de "goede partner". Op zich is er niets mis met een "goed mens" te willen zijn, maar je riskeert liefde te verwarren met goedkeuring. Want eigenlijk ben je bang dat je niet goed genoeg bent. Daardoor wordt de aanpassing té groot waardoor je een belangrijk deel van je eigenheid dreigt te verliezen. Daar kan de partner op afknappen!
Het behulpzame kind dat gelooft : "Als ik jou help houd je van mij." In latere relaties dreig je voortdurend "ontvangers" (nemers) aan te trekken omdat jij je in de rol van "gever" manoeuvreert. Geen wonder dat je oververmoeid raakt en het gevoel hebt dat je je opoffert. Helpers geraken soms verslaafd aan hun patroon, waardoor ze vaak zélf hulp nodig hebben. Spontaan helpen is een uitdrukkingsvorm van liefde; geloven dat je altijd de "helper" moet zijn is eigenlijk een roep om liefde!
Het uitblinkende kind dat gelooft : "Als ik uitblink ben ik andermans liefde waard." Je gelooft dat alleen jouw "beste zelf" het waard is om van te houden. Je dwingt jezelf om je zo perfect mogelijk te gedragen. UIteindelijk vertrouw je er niet op dat het voor je partner makkelijker is om van je natuurlijke, authentieke zelf te houden, dan van diegene die zich uitslooft om een ideale partner te zijn!
Het gelukkige kind dat gelooft : "Als ik gelukkig ben houden anderen makkelijker van mij." In een latere relatie heb je voortdurend een positieve uitstraling en ben je nooit verdrietig of bezorgd. Dat kan een gebrek aan empathie opleveren naar de partner toe. Bovendien ga je een belangrijk deel van je natuurlijke emoties onderdrukken! Je partner gaat je als "onecht" ervaren!
Het melancholische kind dat gelooft : "Als ik niet gelukkig ben ontvang ik meer liefde." Dit kind ervaart dat zijn ouders hem op de eerste plaats zetten als hij huilt, ziek is en zich in zichzelf terugtrekt. In een romantische relatie ben je bang om gelukkig te zijn omdat je onbewust vreest van onvoldoende liefde te krijgen. Voor de partner kom je vaak als ondankbaar over en kan de situatie uitzichtloos worden.
Het onafhankelijke kind dat gelooft : "Als ik onafhankelijk ben kan niemand me pijn doen." Als kind kan die onafhankelijkheid een redding betekenen. In latere relaties kan dat echter een blokkade vormen om te vertrouwen in de liefde en om ze te ontvangen.
Het opstandige kind dat gelooft : "Ik ben sowieso niet waardevol genoeg om liefde te ontvangen". Het gedraagt zich als een rebel maar voelt zich niet geliefd. Het roept om liefde maar stoot het tegelijkertijd af! Het reageert in feite op een wonde uit het verleden, en op angst. Rebellen vechten graag en voelen zich aangetrokken tot drama. Wanneer ze hun rebels zijn extreem ontwikkelen kan liefde gevaarlijk voor hen zijn, want het betekent overgave. Een rebel kan liefde niet overleven.
Het geniale kind dat gelooft : "Als ik maar genoeg weet kan ik liefde ontvangen." Competent zijn en in iets uitblinken helpt dit kind om zijn plekje te vinden in de wereld. Later in een romantische relatie ben je geneigd om je nog steeds te focussen op het ontplooien van je competenties. Daardoor krijgt je liefdesrelatie vaak te weinig aandacht.
Het vreedzame kind dat gelooft : "Als jij je geliefd voelt, voel ik me waardevol genoeg om liefde te ontvangen." De vredestichters doen er alles aan om harmonie en eenheid in stand te houden, zelfs als dat betekent dat ze zichzelf wegcijferen in een relatie. Een relatie kan zich echter niet ontwikkelen zonder jouw liefdevolle aanwezigheid! Tevens is het van belang dat er ruimte is voor het uiten van àlle emoties : zowel voor verdriet, als voor angst, als voor boosheid, als voor liefde!
- Login om te reageren